Nyheter

Sjøsprøyt og varme vinder

– Vi skulle selvsagt ha kommet sjøveien. Å fly er ganske upassende, ler Bjørn Charles Dreyer, skipper om bord på wESTAMAN når lyden av en legendarisk hurtigbåt nå skal turnere i nord.

TEKST: SVEIN SNEFJELLÅ

For det er akkurat det det handler om musikalsk for musikerne Dreyer, Hallvard W. Hagen og Jonas Barsten når de besøker jazzklubbene i Kjøllefjord, Vadsø og Bodø fra 20. til 22. oktober, i regi av Nordnorsk Jazzsenter.
– Prosjektet wESTAMAN forteller historien om og lyden av båten Westamaran som ble laget i Mandal og ble et banebrytende kommunikasjonsmiddel langs store deler av norskekysten på 70- og 80-tallet, sier Dreyer.

Nå skal ikke vi stå på scenen som historiefortellere i tradisjonell forstand. Vi tar oss store kunstneriske friheter når vi lager musikk med utgangspunkt i motorlyden fra en hurtigbåt. At Nordland er ett av de største hurtigbåtfylkene i landet, passer aldeles utmerket for oss, sier han.

TIL AFRIKA
Ikke bare skal wESTAMAN tøffe rundt i lokale farvann. Båten og motorlyden tar oss helt til Zanzibar.
– Fordi ganske mange båter ble solgt ut av landet og til Afrika etter hvert der Westamaranen fikk nytt liv og vi nye toner til prosjektet. I tillegg til oss tre musikere, vil Richardo del Pozo ta seg av det visuelle, og Bodøs egen lydkunstner Morten Buvik være en vesentlig del av vårt kvadroofoniske prosjekt, sier Dreyer.
Han har tidligere laget musikk basert på lyden av en annen båtmotor, Marna-motoren.

IKKE FOR PENT
– For en som er vant til å stampe over Salta i mer moderne hurtigbåtfart, hva slags musikk blir det av en båtmotor?
– Fin musikk, håper jeg og synes jeg. Noe improvisasjon fra jazzen, noe samtidsmusikk, lydkunst, som nevnt, og ambient fra elektronika.
Men forhåpentligvis ikke for pent. Da blir det fort kjedelig. Jeg tror jeg kan ønske velkommen om bord til en tur ikke bare på flatt hav, men med litt krusninger og sjøgang også. Det er i hvert fall mye god lyd i en skikkelig båtmotor, lover Bjørn Charles Dreyer.

Fra forsiden

Nyheter

Liv Andrea Hauge og Øystein Herkedal Hegvik

Det er lett å forelske seg i de umiddelbare låtene. Liv Andrea Hauge og Øystein Herkedal Hegvik skriver tekster både på engelsk og dialekt. Duoen tar med seg et eminent band og fremfører musikk med ild i hjertet. Det er både mykt og gripende i landskapet der jazz møter pop, og vi kan love deg […]

Nyheter

Maciej Obara Quartet – Frozen Silence

Da pandemien traff verden for litt siden, dro den polske saksofonisten Maciej Obara tilbake til de dramatiske landskapene i Karkonosze-regionen i det sørvestlige Polen, der hans familie stammer fra, for å komponere ny musikk.Nå tar kvartetten endelig turen opp til Nord-Norge for å spille låter fra bandets tredje utgivelse –Frozen Silence. Obara og pianist Dominik […]