Nyheter

Nordnorsk Jazzensemble – Vippepunktet

Endelig blir det premiere på «Vippepunktet»!

Det er en stor glede å kunne presentere Nordnorsk Jazzensemble med Jakop Janssønn og Moddi på turné i landsdelen.

Billetter finner du her:
31.1: Nordlysfestivalen 
01.01: Vadsø Jazzklubb/Kooperativet
02.02: Bodø Jazz Open

Etter et års utsettelse pga pandemien, vil prosjektet endelig få møte publikum på Nordlysfestivalen i Tromsø, hos Vadsø Jazzklubb og som åpningskonsert på Bodø Jazz Open 2022. Vippepunktet er skrevet av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen.

Se også kortfilmen «The Tipping Point» av Knut Åserud for en liten smakebit av verket. Filmen ble laget i 2021 da landet stengte ned og består av opptak gjort av og med musikerne i Nordnorsk Jazzensemble da de ikke kunne møtes for å gjennomføre turnéen, i tillegg til filmopptak av Åserud. Filmen hadde premiere på Tromsø internasjonale filmfestival 2022.

Tittelen «Vippepunktet» henspiller på det som skjer når noe lite vipper balansen av et system og provoserer frem en stor forandring. Livet i Arktis tar plass midt i en dramatisk, gåtefull og følelsesladd scene av voldsomme klimatiske, miljømessige, politiske og økonomiske endringer. Ved å bruke «Vippepunktet» som utgangspunkt for verket, ønsker Janssønn å fokusere på vår landsdel og sette et nytt lys på de mange utfordringer vi kan møte når vi nærmer oss et vippepunkt.

Komponist og kunstnerisk leder Jakop Hauan Janssønn er en av landsdelens mest aktive og kreative musikere og komponister. Tekstforfatter og vokalist er Pål Moddi Knutsen, og Daniel Herskedal står for arrangering.

Jakop Janssønn. Foto: Knut Åserud

– Nordnorsk Jazzensemble er en ambisiøs og etterlengtet satsing, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk Jazzsenter. – Med denne nyetableringen har endelig Nord-Norge fått et stort profesjonelt ensemble innenfor jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen. Nordnorsk Jazzensemble har varierende besetning og skal engasjere ulike musikere og komponister fra prosjekt til prosjekt. Målet er å skape attraktive og nytenkende produksjoner, av og med landsdelens fremst utøvere og komponister med utgangspunkt i jazzen. Ensemblet skal gi rom for møter mellom ulike tradisjoner og formater. Særpreget fra jazzen skal være til stede, men også med rom for folkemusikk, samisk musikk og andre sjangre og uttrykk.

Ensemblet består på dette prosjektet av følgende musikere: Moddi – vokal, Daniel Herskedal – tuba, Atle Nymo – sax, Ragnhild Furebotten – fele, Martin Högberg – gitar, Eirik Fjelde – tangenter, Dag Okstad – bass, Jakop Janssønn – trommer/perk og strykere fra Musikk i Nordland. Daniel Sørensen/Torbjørn Thrane Sandnes står for lys/visuals og Brynjar Erdahl er lydtekniker.

Nordnorsk Jazzensemble drives av Nordnorsk Jazzsenter, i nært samarbeid med Musikk i Nordland (MiN) og andre kulturaktører i landsdelen.

Se også denne siden for historikk og mer info om arbeidet med Nordnorsk Jazzensemble.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet.

Fra forsiden

Nyheter

Hackney Colliery Band

Brasstrøkk fra de Britiske øyer! Musikkfest for familien på tvers av aldre og sjangre!

Nyheter

Ellen Andrea Wang og Ensemble Ylajali.

Når en av våre aller beste jazzbassister her til lands komponerer musikk til Magnificat-teksten i Marias Lovsang, gjøres det med stor bravur. Ellen Andrea Wang har komponert det mesterlige verket Magnificat i 10 deler for kvinnekor, kontrabass og saksofon.