Nyheter

Premiere for Nordnorsk Jazzensemble

Det er en stor begivenhet for musikkfeltet i Nord-Norge når vi nå kan lansere Nordnorsk Jazzensemble! Her samles noen av Nord-Norges fremste musikere innen jazz og improvisert musikk i et stort, profesjonelt ensemble.

Premieren skjer med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblets aller første konsert skjer i Vadsø 31. januar, med påfølgende turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og som åpningskonsert på Bodø Jazz Open.

– Nordnorsk Jazzensemble er en ambisiøs og etterlengtet satsing, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk Jazzsenter. – Med denne nyetableringen får endelig Nord-Norge et stort profesjonelt ensemble innenfor jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen.

Nordnorsk Jazzensemble har varierende besetning og skal engasjere ulike musikere og komponister fra prosjekt til prosjekt.

– 2021 blir et pilotår, men vi ønsker at ensemblet skal etableres på fast basis i landsdelen, sier Wiland. – Målet er å skape attraktive og nytenkende produksjoner – en slags profesjonell musikalsk lekegrind for landsdelens fremst utøvere og komponister med utgangspunkt i jazzen. Ensemblet skal gi rom for møter mellom ulike tradisjoner og formater. Særpreget fra jazzen skal være til stede, men også med rom for folkemusikk, samisk musikk og andre sjangre og uttrykk.

Foto: Knut Åserud

Ensemblets første produksjon har fått navnet «Vippepunktet». Komponist og kunstnerisk leder for den aller første utgaven av Nordnorsk Jazzensemble er Jakop Hauan Janssønn, som er en av landsdelens mest aktive og kreative musikere og komponister. Tekstforfatter og vokalist er Pål Moddi Knutsen.

Tittelen «Vippepunktet» henspiller på det som skjer når noe lite vipper balansen av et system og provoserer frem en stor forandring. Livet i Arktis tar plass midt i en dramatisk, gåtefull og følelsesladd scene av voldsomme klimatiske, miljømessige, politiske og økonomiske endringer. Ved å bruke «Vippepunktet» som utgangspunkt for verket, ønsker Janssønn å fokusere på vår landsdel og sette et nytt lys på de mange utfordringer vi kan møte når vi nærmer oss et vippepunkt.

Ensemblet består på dette prosjektet av følgende musikere: Moddi – vokal, Daniel Herskedal – tuba, Atle Nymo – sax, Ragnhild Furebotten – fele, Martin Högberg – gitar, Eirik Fjelde – tangenter, Dag Okstad – bass, Jakop Janssønn – trommer/perk og MiNensemblet fra Musikk i Nordland. Torbjørn Thrane Sandnes står for lys/visuals og Thor-Ivar Lund er lydtekniker.

Nordnorsk Jazzensemble drives av Nordnorsk Jazzsenter, i nært samarbeid med Musikk i Nordland (MiN) og andre kulturaktører i landsdelen.

Se også denne siden for historikk og mer info om arbeidet med Nordnorsk Jazzensemble.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet.

Fra forsiden

Nyheter

Daniel Herskedal – Voyage

Premieren skjer med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblets aller første konsert skjer i Vadsø 31. januar, med påfølgende turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og som åpningskonsert på Bodø Jazz Open. – Nordnorsk Jazzensemble er en ambisiøs og etterlengtet satsing, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk […]

Nyheter

Sigrid Brennhaug med turné i Nordnorge

Premieren skjer med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen. Ensemblets aller første konsert skjer i Vadsø 31. januar, med påfølgende turné til Nordlysfestivalen i Tromsø, til Sortland og som åpningskonsert på Bodø Jazz Open. – Nordnorsk Jazzensemble er en ambisiøs og etterlengtet satsing, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk […]

Konserter