Nyheter

Språket gir kraft til musikken

Katarina Barruk er en umesamisk artist. Som ikke må forveksles med lulesamisk. Hun skriver og synger på et språk som er på Unescos liste over truede språk. Nå legger hun ut på turné i nord uten frykt for ikke å bli forstått.

AV

TEKST: SVEIN SNEFJELLÅ/NORDNORSK JAZZSENTER

– Ingen problemer. Det er i alle fall de tilbakemeldingene vi får. Tvert imot er det sånn at det å skrive og synge på et språk de færreste forstår, gir en ekstra kraft til musikken, sier hun.
Hun er en av de nye, spennende stemmene i det samiske musikklandskapet. I 2015 kom debutplaten Báruos, et samarbeid med den norske produsenten og komponisten Frode Fjellheim. Nå er en ny plate på gang.

FORSMAK
– Det er musikk fra dette prosjektet jeg tar med meg på turneen, et helt nytt materiale som ikke er sluppet før. Og det er jo alltid spennende, sier hun. Med seg tar hun musikerne Arnljot Nordvik på gitar, Christo Stangness på kontrabass, Christer Jørgensen på trommer og Adrian Danielsen på tangentinstrumenter.
– Jeg skriver og synger på et språk som er utrydningstruet, men likevel lever. Det gir en spesiell dimensjon, synes jeg, som også griper inn i det musikalske. Jeg ser ikke på språket som en barriere, men som et inspirerende utgangspunkt som gir kraft. Som gjør at det musikalske strekker seg lenger, sier hun.

LANDSKAP
– Når jeg skriver musikk, tar jeg gjerne utgangspunkt i poplåter. Så jobber vi sammen for å skape et musikalsk landskap som vi trives i. Vi ønsker å skape en atmosfære. Og selvsagt er joiken med. Det skulle ellers bare mangle, sier Barruk.
Hun er kjent for å trollbinde publikum med sin sterke stemme og et klart moderne uttrykk. I 2012 ble hun kåret til årets unge artist på Riddu Riddu-festivalen. Hun bringer arven etter Marit Boine videre på en svært personlig måte.

OVER GRENSEN
Turneen har premiere på Hemnesberget 5. november, fortsetter til Bodø dagen etter og Katarina Barruk avslutter første del av rundreisen i Vadsø 7. november.
Senere i november går ferden over grensen til Jokkmokk 22. november og Piteå dagen etter.

WORKSHOP
I Bodø blir det dessuten arrangert workshop med Katarina Barruk og musikerne sammen med Svein Schultz i forkant av turnéen. – Vi håper det skal gi muligheter til unge samiske artister til å utvikle sin musikk, sin kunstneriske stemme. Og vi skal skrive musikk sammen. Det blir deltakere både fra Norge og Sverige, sier Katarina Barruk.

Konserter:
Tirsdag 5. november: Hemnesberget
Onsdag 6. november: Bodø, Ad Lib jazzklubb
Torsdag 7. november: Vadsø Jazzklubb, Kooperativet

Fredag 22. november: Jokkmokk
Lørdag 23. november: Piteå/Framnäs fhs

Turneen arrangeres i samarbeid med Nordnorsk Jazzsenter og Arctic Pulse

Fra forsiden

Nyheter

BLUSS-prosjektene er klare

Over 30 søknader kom inn til prosjektet BLUSS. Gjennom sommeren og høsten skal fem helt nye musikalske samarbeid oppstå, med musikere og artister fra hele Nordland i samspill med MiN-ensemblet.