Nyheter

Da klokka klang

Hildo er et samarbeid mellom sangeren Berit Opheim og saksofonisten Tore Brunborg, men navnet – og inspirasjonen – er hentet fra den gamle kirkeklokka i Vangskyrkja på Voss.

AV
AV SVEIN SNEFJELLÅ/NORDNORSK JAZZSENTER

– Jeg har aldri hørt klangen fra kirkeklokkene i Vangskyrkja, sier folkesangeren Berit Opheim. Men «Hildo» som klokkene ble kalt, og som var kjent for sin helt særegne fine og sterke klang, er nå også navnet på musikkprosjektet som er klart for turné i nord. – Saksofonisten Tore Brunborg og jeg ble invitert til et samarbeid oss imellom, og med Riksscenen, for å lage noe til Vossajazz i fjor. Vi er begge fra Voss og ble enige om å ta utgangspunkt i musikktradisjonen hjemmefra. Så spurte vi noen musikere om de ville være med på laget. Alle hadde lyst, og dermed satte vi i gang, sier Berit Opheim. Som fikk sin bror Kåre Opheim med på trommer og perkusjon, Steinar Raknes på kontrabass og Stein Urheim på ulike strengeinstrumenter.

VANDREHISTORIE

Det er både sagn og vandrehistorier knyttet til klokkene fra Vangskyrkja, og mange folketoner er skrevet til historien om klokkene.

– Vandrehistorier er vandrehistorier. Men de har et utgangspunkt. Sagnet forteller at det gikk frasagn om lyden fra «Hildo», men da klokkene skulle fraktes til Bergen, gikk det ikke bedre enn at båten forliste og klokkene gikk til bunns. Når dette skjedde, er det kanskje ingen som vet. Men for oss har vandrehistorien vært et utgangspunkt for den musikken vi har skapt, sier Opheim.

Turneen som er i regi av med Nordnorsk Jazzsenter i samarbeid med Vossajazz og Riksscenen, starter i Bodø 2. oktober, fortsetter til Målselv dagen etter, så til Hemnes før den musikalske rundreisen avsluttes i Brønnøysund 5. oktober.

PÅ PLATE

– Vi har spilt inn musikken på plate. Den heter «Hildo», hva ellers? Og plata er så fersk at den kommer rykende varm til turnéåpningen i Bodø og slippes der, sier hun. Med sitt eget musikalske ståsted har Berit Opheim tatt utgangspunkt i ulike folketoner og slåtter, ballader, bånsuller, stev, barnesanger og salmer.

MØTEPUNKT

– Men musikerne er jazzmusikere. Og med det blir det mye improvisasjon, men også arrangementer som er grundig gjennomarbeidet. Vi skaper et møtepunkt mellom tradisjon og improvisasjon som vi synes fungerer godt og som vi er veldig glad for å ta med oss på tur, sier Berit Opheim.

Billetter:
Onsdag 2. oktober: Ad Lib jazzklubb, Bodø
Torsdag 3. oktober: Kalottspel, Målselv
Fredag 4. oktober: Hemnesjazz, Hemnesberget
Lørdag 5. oktober: Brønnøy Jazzforum, Brønnøysund

Fra forsiden

Nyheter

BLUSS-prosjektene er klare

Over 30 søknader kom inn til prosjektet BLUSS. Gjennom sommeren og høsten skal fem helt nye musikalske samarbeid oppstå, med musikere og artister fra hele Nordland i samspill med MiN-ensemblet.