Nyheter

Vårens turnéer fra NNJS

Nordnorsk Jazzsenter sender ut fire band og en barnekonsert på turné i vår, med til sammen 18 konserter på små og store steder i landsdelen. Programmet spenner vidt, fra den internasjonale saksofonstjernen Seamus Blake til lokale barnekor med sanger fra jazzens gullalder.

Først ut i slutten av januar er Live Foyn Friis kvartett, et av Danmarks største navn innenfor jazzmusikk, som på toppen av det hele er norsk! Live Foyn Friis har etter sin utdanning ved musikkonservatoriet i Tromsø hatt en eventyrlig utvikling på karrieren, med flere priser og utmerkelser. Hun utforsker området mellom jazz og populærmusikk, med catchy melodier som setter seg, og et velspillende band i fremste klasse.

I mars sender vi ut trioen Avantgong på en etterlengtet Nord-Norgesturné. Den delvis nordnorske trioen består av Jørn Øien, Jakop Janssønn og Helge Norbakken med den særegne besetningen keybords og to perkusjonister. De slapp i 2017 ut sitt debutalbum Avantgong til strålende kritikker, og tar med seg et splitter nytt album ut på turné, med musikk inspirert av folkemusikk fra hele verden, tidlig elektronika, støy og impro.

Den oslobaserte saksofonisten Shannon Mowday, opprinnelig fra Sør-Afrika, tar med seg et stjernelag av en ny kvartett på sin aller første Norgesturné i april, i en konsert hvor vestlig jazz møter afrikanske og sørafrikanske elementer.

Turnésesongen avsluttes i mai med Bridges feat. Seamus Blake; et prosjekt med en klar visjon om å bygge «broer» mellom norsk jazz og artister fra andre deler av verden. Bridges består av de høyt profilerte skandinaviske musikerne Anders Thorén (trommer), Espen Berg (piano), Hayden Powell (trompet) og danske Jesper Bodilsen (kontrabass). Prosjektets første «bro» er sammen med den prisvinnende saksofonisten Seamus Blake.

I tillegg presenteres barneprosjektet Fly til månen, fly! hvor barnekor i Bodø og Hemnes med profesjonelt jazzband i ryggen fremfører standardlåter fra jazzens gullalder, med ny norsk tekst og musikalsk innpakning. En strålende forestilling for hele familien med barn både på scenen og i salen. Konserten er en del av Nordnorsk Jazzsenters satsing på barn og unge – JåzzOngan.


Live Foyn Friis kvartet

Live Foyn Friis kvartet er en dansk-norsk indiejazzgruppe med skamløs, innovativ utforskning av området mellom jazz og populærmusikk. Nordisk, lekent, med en stemme som får en til å sitte ytterst på stolkanten for å få med seg hva Foyn har å melde. Catchy melodier som setter seg, og et velspillende band i fremste klasse.
Live Foyn Friis har etter sin utdanning ved musikkonservatoriet i Tromsø hatt en eventyrlig utvikling på karrieren sin. Hun er nå bosatt i Danmark, og har ikke mindre enn fire album på samvittigheten. Denne sommeren slapp hun sitt femte album, Foyn/Hess/AC/Sommer, som er består av Live Foyn Friis’ komposisjoner i grenseland mellom moderne jazz og indiepop sammen med et herlig utvalg av gode gamle jazzklassikere i helt egne versjoner.
Live Foyn Friis er nominert til Danish Music Awards for alle sine album og vinner av Årets Unge Jazzkomponist og Danmarks Nye Jazzstjerne. Til Nord-Norge tar hun med seg kvartetten sin bestående av Daniel Aleksander Sjølie (gitarer), Morten Morland (kontrabass) og Øystein Vik (trommer).

Turnerute:
29. januar: Tromsø
30. januar: Kjøllefjord
31. januar: Vadsø
1. feburar: Bodø Jazz Open


Avantgong

I 2017 slapp bandet Avantgong ut sitt debutalbum Avantgong til strålende kritikker, og til Nord-Norge tar de med seg et splitter nytt album ut på tur. Trioen, bestående av Jørn Øien på keyboards i tillegg til Jakop Janssønn og Helge Norbakken på trommer og perkusjon, opererer i et sjangermusikalsk krysningspunkt, inspirert av folkemusikk fra hele verden, tidlig elektronika, støy og impro. Resultatet er et høyhastighetstog av spennende idéer og musikalske forløp. Lydkildene fusjonerer sømløst i et friimprovisert uttrykk der groove og tonalitet varieres gjennom en strøm av fascinerende klangbilder.

Turnerute:
13. mars: Kjøllefjord – NB-nytt sted!
14. mars: Vadsø
15. mars: Bodø
16. mars: Hemnesberget


Shannon Mowday Qi

Sørafrikanske Shannon Mowday har etter hun flyttet til Norge blitt en sentral aktør innenfor jazz i Norge, og har spilt med artister og ensembler som blant annet Bugge Wesseltoft, Nils Landgren, Ensemble Denada, Elin Rosseland og Trondheim Jazzorkester for å nevne noen. Til Nord-Norge tar hun med seg en kvartett med musikere av ypperste klasse. Islandske Hilmar Jensson (Arve Henriksen, Andrew D’Angelo) spiller gitar, nederlandske Jeroen van Vliet (Moon Trio, Jeroen van Vliet trio) trakterer pianoet, mens vår egen Torstein Lofthus (Mathias Eick, Elephant 9) sitter bak trommene. Sammen med Shannon på diverse saksofoner og klarinetter er det en helt spesiell besetning vi sitter igjen med. Musikken er en blanding der arrangert og kompleks musikk har en jevnsides plassering med totalt improviserte strekk. Musikken trekker også afrikanske og sørafrikanske komponenter inn i en mer «vestlig» musikalsk setting, samtidig som hvert bandmedlem tilføyer sine egne signaturer fra sine forskjellige bakgrunner.
Dette er kvartettens første turné i Norge!

Turnérute:
3. april: Vadsø
4. april: Tromsø
5. april: Bodø
6. april: Hemnesberget


Bridges feat. Seamus Blake
Bridges er et prosjekt med en klar visjon om å bygge «bruer» mellom norsk jazz og artister fra andre deler av verden. Med disse «bruene» kobles forskjellige verdener av musikk sammen i et helt nytt sound og uttrykk. Bridges ledes av trommeslager Anders Thorén og består ellers av de høyt profilerte skandinaviske musikerne Espen Berg (piano), Hayden Powell (trompet) og danske Jesper Bodilsen (kontrabass).Prosjektets første «bro» er sammen med den prisvinnende saksofonisten Seamus Blake. Blake er kjent fra prosjekter med verdensklassemusikere som John Scofield og Antonio Sanchez og er også vinner av den prestisjefulle «Thelonius Monk-prisen».  Den nåværende besetningen av Bridges har tidligere gitt ut platen BRIDGES (2017), og de slipper sin andre plate våren 2019, før de legger ut på slippturné i Norge og Europa.

Turnérute:
7. mai: Kjøllefjord
8. mai: Vadsø
9. mai: Tromsø
10. mai: Mo i Rana

Fly til månen, fly! 
I konserten Fly til månen, fly! fremfører lokale barne- og ungdomskor sanger fra jazzens gullalder i samspill med jazzkvartetten Nymark Collective. Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Louis Armstrong og vår egen Nora Brockstedt var noen av verdens aller første popstjerner. På 40-, 50- og 60-tallet gikk sangene deres verden rundt, og med dette ble jazzen allemannseie. Sanger og komponist Beate Lech har sammen med tekstforfatter Jørund Fluge Samuelsen børstet støv av ti gode, gamle jazzslagere fra popens barndom og gitt dem nye musikalske arrangementer og nye norske tekster. I Bodø er det kor fra Domkirkens Sangskole som deltar, og i Hemnes er det lokalt barnekor som deltar.

Konserter:
27. mars: Hemnesberget
28. mars: Bodø

Medvirkende:
Kor fra Bodø Domkirkes sangskole (Bodø)
Barnekor fra Hemnes tba (Hemnes)
Kåre Nymark jr – trompet
Anders Aarum – piano
Jens Fossum – kontrabass
Kenneth Ekornes – trommer

Fra forsiden

Nyheter

Hackney Colliery Band

Brasstrøkk fra de Britiske øyer! Musikkfest for familien på tvers av aldre og sjangre!

Nyheter

Ellen Andrea Wang og Ensemble Ylajali.

Når en av våre aller beste jazzbassister her til lands komponerer musikk til Magnificat-teksten i Marias Lovsang, gjøres det med stor bravur. Ellen Andrea Wang har komponert det mesterlige verket Magnificat i 10 deler for kvinnekor, kontrabass og saksofon.