Nyheter

På tur med en legende

Da Charles Mingus spilte i Universitetets Aula i Oslo 12. april 1964, var Arild Andersen 18 år. – Vi fikk hakeslepp. Vi bare måpte, sier stjenebassisten.

TEKST: SVEIN SNEFJELLÅ

Konserten er blitt legendarisk. ”Mingus i Aulaen” er blitt et begrep og et musikalsk tidsskille. 50 år seinere fikk Arild Andersen i oppdrag fra Oslo Jazzfestival å markere jubileet for den legendariske konserten. Aulaen var stappfull i 1964. Den var like full 50 år seinere og markeringen av jubileet ble en konsert som også er blitt en milepæl i norsk jazzliv.  Det er legenden Mingus og jubileumsmarkeringen Arild Andersen Sekstet nå tar med seg på tur i nord. Med på laget har han Gard Nilssen på trommer, Klaus Holm, altsaksofon og bassklarinett, Eivind Lønning, trompet, Erlend Slettevoll på piano og Petter Wettre på tenorsaksofon.

SJELSETTENDE
– Det som skjedde i 1964, var sjelsettende. Vi hadde aldri hørt noen spille slik her i landet. Musikken var positivt provoserende, på en måte. Den traff publikum med voldsom kraft. Mingus spilte utadvendt, forfriskende og på en helt ny måte. 50 år seinere får vi oppgaven å gjenskape det som skjedde da, med norske musikere. Det var en utfordring å brekke nakken på, ler Andersen.
– Men jeg plukket medspillere som ikke var typisk 60-tallsmusikere. Mingus var rammen, og den lå fast, så klart. Men vi ønsket å spille mesterens repertoar på vår måte. Det ser ut til å ha fungert bra. Vi har spilt vår jubileumsmarkering 30-40 ganger rundt omkring, og vi gleder oss veldig til å gjøre det også i Nord-Norge, sier Arild Andersen.

PÅ TOMANNSHÅND
Bassisten har turnert landsdelen utallige ganger og med ulike oppsetninger siden 1969.
– Den gangen var det Karin Krogh og jeg som var duo. Siden har det blitt mange fine opplevelser både på reisene og fra scenene, sier han.

Arild Andersen Sekstet spiller på Hemnesberget 4. september, i Bodø dagen etter, i Hammerfest den 6. og avslutter i Tromsø 7. september. Og det er stjernelaget fra 50-årsjubileet som drar på tur.
– For å forberede vår konsert, fant vi opptakene fra 1964 og plukket det som var mulig. Og vi hørte på Mingus-plater fra tidlig 60-tall. Rammene ligger fortsatt fast. Men vi spiller Mingus på vår måte og med glede og glød, sier Arild Andersen.

Turneen arrangeres av Nordnorsk Jazzsenter.

Fra forsiden

Nyheter

Hackney Colliery Band

Brasstrøkk fra de Britiske øyer! Musikkfest for familien på tvers av aldre og sjangre!

Nyheter

Ellen Andrea Wang og Ensemble Ylajali.

Når en av våre aller beste jazzbassister her til lands komponerer musikk til Magnificat-teksten i Marias Lovsang, gjøres det med stor bravur. Ellen Andrea Wang har komponert det mesterlige verket Magnificat i 10 deler for kvinnekor, kontrabass og saksofon.