Nyheter

Spiller Oscars bilder

Når jazztrommeslageren og komponisten Andreas Håkestad kommer hjem til Nord-Norge med ”Himmellys”, er det Bodø-kunstneren Oscar Bodøgaard sine bilder som er klangbunnen for musikken han har skapt. – Jeg spiller ikke til bildene. Musikken skal stå sammen med dem, sier Håkestad.

AV SVEIN SNEFJELLÅ

35-åringen fra Bodø har bosatt seg i Trondheim.

– Egentlig var tanken å studere noe teknisk ved gamle Norges tekniske høgskole. Men interessen for musikk ble vakt for alvor etter et år på Toneheim folkehøgskole på Hamar. Så da jeg kom til Trondheim, ble det i stedet musikkvitenskap ved NTNU, senere to år på jazzlinja ved Musikkonservatoriet, en fireårig master i jazztrommesett og så en master i klassisk komposisjon, sier han.

Andreas Håkestad er på full fart framover både som jazzmusiker og komponist.

– Vi ønsker å løfte Håkestad fram i lyset gjennom dette prosjektet som jo også handler om lys. Det er en stor og viktig produksjon for oss, sier daglig leder i Nordnorsk Jazzsenter, Ulla-Stina Wiland.

HØRER BODEGAARD SINE BILDER
– Jo, ”Himmellys” er et spennende prosjekt. Jeg har stor respekt for Oscar Bodøgaard og bildene hans. Jeg har tatt meg god tid til å finne bildene som var de riktige for meg, før jeg skrev en eneste tone. Det har vært viktig å høre bildene inni meg først, og deretter velge de musikalske stemningene og tonefargene som trengs for å mane fram følelser hos publikum. Det har vært min ambisjon at bildene sammen skal fortelle en historie, at konserten som helhet skal ha en tydelig og god dramaturgi, sier Håkestad.

– Når musikken står sammen med bildene og ikke til dem, tror jeg at musikken får større kraft og sterkere identitet. Forhåpentligvis er vi i stand til å ta publikum med på en enda dypere og mer opplevelsesrik reise inn i Oscar sine årstider og det nordnorske lyset, sier Håkestad.

Turneen med ”Himmellys” starter i Narvik 22. mars, er i Tromsø dagen etter og avsluttes i Bodø 24. mars.
Med seg har Andreas Håkestad Hildegunn Øiseth på trompet og bukkehorn, Espen Berg på piano og synth og sju musikere fra MiN-ensemblet. Dessuten deltar Bjørn Tore Pedersen med korte tekster som formidler Oscar Bodøgaard sine tanker.

PÅ EN REISE
– Jeg tenker ikke så mye på om musikken eller bildene er konkrete eller abstrakte. Jeg har alltid fokus på at jeg ønsker å ta publikum med på en reise. Jeg skaper alltid bilder og stemninger inni meg som utgangspunkt for komposisjonene mine. Så velger jeg underveis virkemidlene som trengs for å skape den virkningen jeg ønsker. Jeg opplever Oscar Bodøgaard sine bilder som veldig tilgjengelige. Kanskje er det derfor kunsten hans treffer meg så grundig. Jeg tenker ikke på om bildene er konkrete eller abstrakte. Sånn er det med mitt eget musikalske språk også, verken konkret eller abstrakt, men forhåpentligvis tilgjengelig.

– Det blir spennende å framføre dette på hjemmebane. Under prosessen har jeg ikke tenkt så mye på hvor vi skal spille. Jeg har hatt fullt fokus på musikken. Men jeg kommer sikkert til å merke at vi skal spille nordpå, på hjemmebane, og det blir sikkert fint. Nordnorske bilder og nordnorsk musikk framført i Nord-Norge. Det må jo være en fin kombinasjon, ler han.

SPESIELL KOMBO
Det er ikke mange komponister som har trommer som sitt instrument.

– Det har du rett i. Men jeg føler at kombinasjonen fungerer bra. Jeg har hatt mest fokus på komposisjon de siste årene. Helt fra jeg begynte å studere musikk, har jeg vært opptatt av toner og harmonier. Fra jazzen har jeg improvisasjonen. Fra klassisk komposisjon har jeg et stort repertoar av virkemidler. For meg er det viktig å kombinere improvisasjon og en strengere komposisjon og la dem få likeverdige roller under framføring, sier Håkestad.

Også den faglige kombinasjonen mellom jazztrommesett og klassisk komposisjon er spesiell.

– Det er en spenstig kombinasjon, ja, men jeg er ikke alene om den. Med min instrumentelle bakgrunn er det fort å tenke at jeg skriver musikk med mange kompliserte rytmer. Det gjør jeg absolutt ikke. Rytme er et virkemiddel, som melodi og harmoni også er det. Jeg søker etter balanse ved å gi alle virkemidlene akkurat passe stor plass, slik at musikken flyter så naturlig som mulig.

FELLESSKAP
– Det som er felles for mitt virke som musiker og komponist, er at jeg søker å skape et fellesskap musikerne imellom, og mellom musikken, musikerne og publikum. Jeg ønsker å treffe mennesker med min musikk. Da er dette fellesskapet en forutsetning for å lykkes, sier Andreas Håkestad.
Komposisjonene hans er framført av blant andre Trondheim symfoniorkester, Bodø Sinfonietta og diverse kammerbesetninger. Jazztrommeslageren har turnert i inn- og utland med band som Green Serene, Trio Tett, Legopulver og Hayden Powell Quartet. Andreas Håkestad har vært med på flere plateinnspillinger, blant dem den kritikerroste ”Living Live” med Green Serene og Per Jørgensen.

Fra forsiden

Nyheter

Daniel Herskedal – Voyage

AV SVEIN SNEFJELLÅ 35-åringen fra Bodø har bosatt seg i Trondheim. – Egentlig var tanken å studere noe teknisk ved gamle Norges tekniske høgskole. Men interessen for musikk ble vakt for alvor etter et år på Toneheim folkehøgskole på Hamar. Så da jeg kom til Trondheim, ble det i stedet musikkvitenskap ved NTNU, senere to […]

Nyheter

Sigrid Brennhaug med turné i Nordnorge

AV SVEIN SNEFJELLÅ 35-åringen fra Bodø har bosatt seg i Trondheim. – Egentlig var tanken å studere noe teknisk ved gamle Norges tekniske høgskole. Men interessen for musikk ble vakt for alvor etter et år på Toneheim folkehøgskole på Hamar. Så da jeg kom til Trondheim, ble det i stedet musikkvitenskap ved NTNU, senere to […]

Konserter