Nyheter

Stubøprisen til Tim Challman

Jazzmusikeren, organisatoren, pedagogen, storbandentusiasten, initiativtakeren og inspiratoren Tim Challman ble mandag kveld tildelt Stubøprisen 2013 under Festspillene i Nord-Norge.

Prisen ble overrakt av leder for minnefondets styre, Sofus Urke (foto: Einar Nymoen).

Stubøprisen er nordnorsk jazz´ høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på 15 000 kroner.

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse:
«Bosatt i Stokmarknes siden 1985 har amerikanskfødte Tim Challman virket som en utrettelig drivkraft for jazzlivet i hele Nord-Norge, og vært en inspirator på tvers av generasjoner og miljøer.

Tim Challman har stått sentralt i oppbyggingen av Nordnorsk Jazzforum, så vel som i dokumentasjonen av nordnorsk jazzliv – nasjonalt og internasjonalt. Som saksofonist og fløytist utstråler han energi og varme, og med sin forankring i amerikansk mainstreamjazz viser han stor musikalsk bredde. Han virker like hjemme i tradjazz, blues og storbandjazz som i mer eksperimentelle prosjekter av nordnorsk improvisasjonsmusikk med afroamerikanske røtter.

Bofast i Nord-Norge er han i en alder av 67 år stadig aktivt og entusiastisk inspirerende for landsdelens jazzliv – som en unik blanding av musiker, pedagog, talentspeider, skribent, kontaktskaper, organisator og organisasjonsmann.

Slik lever Tim Challman sterkt opp til de idealer som gjør ham til en verdig vinner av Stubøprisen 2013.»

Minnefond
Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

Åtte av de tretten mottakerne av Stubøprisen samlet på ett brett: Jan Ditlev Hansen, Trond Sverre Hansen, Jan Gunnar Hoff , Tim Challman, Øystein Nordvoll, Tore Johansen, Hallgeir Pedersen og Marit Sandvik (foto: Einar Nymoen).

Tidligere prisvinnere:
saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
saksofonisten Henning Gravrok (1991)
vokalisten Marit Sandvik (1993)
gitaristen Øystein Norvoll (1995)
pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
bassisten Konrad Kaspersen (2001)
trombonisten Øystein B. Blix (2003)
trompeteren Tore Johansen (2005)
gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
trommeslageren Finn Sletten (2009)
musikkjournalist og forfatter Jan Ditlev Hansen (2011)

 

Fra forsiden

Nyheter

Tildelinger første halvår 2019

Nordnorsk Jazzsenter tildelte kr 132.000,- i støtte i 1. kvartal og kr 97.712 i støtte i 2. kvartal til ulike prosjekter og turnéer innen jazzfeltet i Nord-Norge.

Konserter