Nyheter

ARCTIC MOOD AVSLUTTER NORDLAND MUSIKKFESTUKE

ARCTIC MOOD AVSLUTTER NORDLAND MUSIKKFESTUKE 11. august – Avslutningskonsert under Nordland Musikkfestuke i Bodø Domkirke kl 21

Vakkert, voldsomt og stemningsmettet Som tittelen antyder er det livet og naturen på Svalbard som er inspirasjonskilden til verket Arctic Mood. Basisen for det hendelsesrike musikkstykket er komponist Brynjar Rasmussens egne besøk og studier av forholdene på øygruppa. Urframføringen av verket fant sted på Svalbard den 5. februar 2011 til stor begeistring fra et internasjonalt anmelderkorps. Arctic Mood er en helhet av musikk, tekstresitasjon og bilder som gjenspeiler naturforhold og menneskeliv på Svalbard. I sine bestrebelser på å formilde naturens svingninger mellom betagende ro og nådeløs kraft leder Arctic Mood oss gjennom både stille skjønnhet, sommerlig lys, iskaldt mørke og voldsomme naturkraftutladninger. De assosiasjonsskapende tonegangene pensler ut bilder av alt fra islagte fjorder og snødekte polarlandskaper til sildrende smeltevann og stormenes nådeløse herjinger. Det er imidlertid ikke bare Svalbards spenningsfylte naturforhold som har inspirert komponist Brynjar Rasmussen. Arctic Mood formidler også inntrykk fra historia og menneskelivet på øygruppa. Vi får snapshots både fra livet på bakken og den tøffe virkeligheten i gruvegangene. Musikken, tekstene og de glimrende billedillustrasjonene gjenspeiler også den teknologiske utviklingen og den politiske spenningen mellom norske og russiske interesser, slik den utløses av partenes ønsker om tilgang på øyas naturressurser. Dermed ender Arctic Mood opp som et spennende, stemningsmettet, innholdsrikt og kvalitetstungt verk. Dette har anmeldelsene også gitt uttrykk for. Arctic Mood er et bestillingsverk fra Nordnorsk Jazzsenter, og i tillegg til musikken er verket ypperlig visualisert av fotos og videobilder tatt av Werner Anderson. Det korte tekstmaterialet fungerer som en integrert del av den kunstneriske helheten. Under uroppføringen på Svalbard formidlet skuespiller Bjørn Sundquist tekstene med innlevelse og autoritet.

Komponist og klarinettist Brynjar Rasmussen har i årenes løp spilt sammen med en rekke anerkjente musikere fra inn- og utland, og i ensemblet har valgt seg et knippe av våre fineste musikere. Disse er med:

Brynjar Rasmussen – klarinett/bassklarinett

Bjørn Sundquist – opplesning

Per Willy Aaserud – trompet

Ragnhild Furebotten – fele

Jørn Øien – piano

Gunnar Augland – trommer

Herman Rundberg – perkusjon, trekkspill

Bjørn Charles Dreyer – gitar

Audun Ellingsen – bass

Asle Huse – video

Mats Ellingsen – lys

Thor-Ivar Lund – lyd

Musikkjournalister fra sju land lot seg begeistre, da Arctic Mood ble urframført foran et stappfullt kulturhus under Polarjazz på Svalbard i februar 2011. Verket har senere blitt framført i Narvik, Vadsø, Hemnes, Mo i Rana, Sardinia, Arkhangelsk og St. Petersburg.

For ytterligere informasjon, kontakt Nordnorsk Jazzsenter v/ daglig leder Ulla-Stina Wiland på tlf. 7552 2426.

Fra forsiden

Nyheter

Oppdatert: Avlysninger pga korona

Oppdatert 24.mars 2020:  Nordnorsk Jazzsenter har avlyst all turnévirksomhet frem til og med 1. mai for å forebygge spredning av koronaviruset.

Konserter