Nyheter

De stemmeløses stemme

– Sigøynermusikken er en viktig del av vår kulturarv, Europas blues om du vil, sier Solfrid Molland.

TEKST: SVEIN SNEFJELLÅ

19. september starter trekkspilleren og vokalisten en turné i Nordland med musikerne Gheorghe og Valentin Vasile og Torstein Kinn, ”Aleine e du ingenting”.
– Kanskje den viktigste turneen jeg noen gang hat lagt ut på, sier hun.
Med utgangspunkt i romfolket og sigøynermusikken ønsker musikerne gjennom musikk og tekst å fokusere på områder som bidrar til utenforskap og eksklusjon av folk.
– Små skritt på veien mot en forståelse av hvor alvorlig overgrep mot mennesker er. Vi har alle et ansvar for å bidra til inkludering av det mange oppfatter som utgrupper i samfunnet, sier Molland.

HVEM DE ER
Fiolinisten Valentin Vasile sier det på denne måten:
– Gjennom musikk husker vi hvem vi var ment til å være.

Selv er jeg oppvokst med russisk folkemusikk og sigøynermusikk. Jeg jobber mye med gatemusikere. Sigøynerne har bidratt til å bringe de klassiske temaene ut til folk. Alle de store komponistene har latt seg inspirere av denne musikken og skapt nye uttrykk.
Vi ønsker å vise et annet bilde av romfolket enn det mange har dannet seg. Og med det som utgangspunkt også belyse situasjonen for andre grupper som befinner seg i samfunnets randsoner eller utenfor fellesskapet, sier Solfrid Molland.

SAMARBEID
Turneen ”Aleina e du ingenting” arrangeres i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Batteriet Nord-Norge. På hvert spillested tas det i tillegg til konserten opp et spesielt tema med aktuelle foredrag.
På Hemnes 19. september er det fokus på rus.
I Bodø 20. september gjelder det romfolkets situasjon.
På Sortland 21. handler det om overgrep og skam.
I Alta den 22. er minoriteter og urbefolkningen under lupen.
23. september i Vadsø og dagen etter i Kjøllefjord er temaet religion.

– Det er mange som føler seg utenfor i samfunnet vårt. Vår ambisjon er å bringe dem inn i fellesskapet, sier Kurt Lyngved i Batteriet Nord-Norge/Kirkens Bymisjon.- Mange opplever fattigdom og sosial eksklusjon. Men også disse menneskene har ressurser, bare de får kraft. Vi ønsker å gi de stemmeløse en stemme.Vi har så altfor lett å kategorisere folk. Det er en viktig oppgave å fange bevisstheten hos folk som stigmatiserer andre og vise at sånn er det ikke, sier Lyngved.

FIN MÅTE
– Musikk er en fin måte å gjøre akkurat det på. Gjennom samarbeidet med Solfrid Molland ønsker vi å drive folkeopplysning og få folk til å reflektere over viktige og aktuelle tema. Det tar tid, kanskje veldig langt tid å endre folks holdninger. Sakte, men sikkert jobber vi for å gjøre nettopp det, sier Kurt Lyngved.

– Denne turneen er kanskje den viktigste og mest meningsfulle vi noen gang har arrangert, sier Ulla-Stina Wiland, daglig leder i Nordnorsk Jazzsenter.

– Turneen tar opp spennende og høyaktuelle temaer og det er sterke stemmer vi ønsker å presentere for publikum i nord, sier hun.

Fra forsiden

Nyheter

Liv Andrea Hauge og Øystein Herkedal Hegvik

Det er lett å forelske seg i de umiddelbare låtene. Liv Andrea Hauge og Øystein Herkedal Hegvik skriver tekster både på engelsk og dialekt. Duoen tar med seg et eminent band og fremfører musikk med ild i hjertet. Det er både mykt og gripende i landskapet der jazz møter pop, og vi kan love deg […]

Nyheter

Maciej Obara Quartet – Frozen Silence

Da pandemien traff verden for litt siden, dro den polske saksofonisten Maciej Obara tilbake til de dramatiske landskapene i Karkonosze-regionen i det sørvestlige Polen, der hans familie stammer fra, for å komponere ny musikk.Nå tar kvartetten endelig turen opp til Nord-Norge for å spille låter fra bandets tredje utgivelse –Frozen Silence. Obara og pianist Dominik […]